Teamontwikkeling

Samen Succesvol

Het is het ideale plaatje van elk bedrijf: teams die functioneren op onderling vertrouwen, waarin talent gedijt en er sprake is van openheid. Te vaak is een groep medewerkers op papier een team, maar functioneert het in de dagelijkse praktijk niet zo. Mensen lijken niet tevreden, bieden zelfs weerstand of communiceren niet (goed) met elkaar. Het team is vast komen te zitten in een negatief patroon. Tijd om dat te doorbreken. Stronach Hardy pelt de ui figuurlijk af, om ’m vervolgens te bouwen aan een team. Met psychologische veiligheid en onderling vertrouwen als fundament.

Verandering begint bij de individu. Daarna is het team aan de beurt. En tot slot volgt de rest van de organisatie

Terug naar start

Tijdens de teamsessies starten we met deze vraag: waar willen jullie naartoe? Direct gevolgd door: wat is er nodig om dat te bereiken? Om het antwoord daarop te vinden, starten we bij het punt waarop het team nu staat. Met dat als vertrekpunt maken we met elkaar een plan voor het team: Samen Succesvol! Het is echt een co-creatie. Zo ontstaat er draagvlak voor de gekozen route en nodigen we uit tot eigenaarschap

Eerst het individu
In de praktijk betekent dat dat elke medewerker start bij zichzelf. Je onderzoekt wat je echt wil leren en ontwikkelen. Wat volgt zijn verdiepende gesprekken waarin van elke deelnemer duidelijk wordt wie hij of zij echt is. En waar je goed in bent. Je ontdekt je eigen drijfveren en die van je collega’s, net als de belemmerende patronen. Om deze gesprekken te kunnen voeren, is veiligheid nodig. Deze openheid vraagt van iedereen het lef om kwetsbaar te zijn. Ik creëer een setting waarin alles bespreekbaar is.

Bouwen aan vertrouwen

Daarna volgt de tweede stap: hoe ga je er als team voor zorgen dat jullie doel wordt behaald? Het gemeenschappelijke doel is inmiddels helder. Zit iedereen op de juiste plek, in de juiste rol? Nu de teamleden elkaar beter kennen en begrijpen, is er ruimte ontstaan om te bekijken waar het stokt. Met 200 meter geel touw wordt voor iedereen heel duidelijk waar er ‘knopen’ in het proces zitten. Wat kan het team doen om de werkzaamheden slimmer en sneller af te ronden? Kan iedereen zijn eigen talent daadwerkelijk benutten in de functie die hij nu heeft? Zijn er taken waar je vanaf wil en die wellicht beter aansluiten bij het talent van een collega? Zo haal je niet alleen het maximale uit het individu, maar ook uit het team. Het resultaat: een team dat functioneert als een geoliede machine en bijdraagt aan het succes van de hele organisatie.

Wil je meer informatie over dit traject? Neem contact op.